Referat fra fælleshavemøde og evaluering af afgrøder 15-10-2023
Ordstyrer: Leif, Ref: Anna

Vi gennemgik de enkelte afgrøder og dem der var kommentarer til nævnes her. Resten var fine og gentages næste år – samme mængde og dyrkningsmetode.

Sommergulerod: Vi eksperimenterede med ikke at tynde dem ud, hvilket betød at der blev smidt rigtig mange små gulerødder ud. Næste år tynder vi dem ud.

Runde rødbeder: Blev ikke så store.

Persillerod: Mange små imellem.

Tidlige kartofler (elfe): Vi prøvede at forspire nogle af dem, men uden succes.

Vinter kartofler (ditta): Sava læggekartoflerne var udsolgte – derfor ditta i år. De blev ret store og derfor svære at holde hyppet – men de smager godt. Vi skal have begge sorter næste år.

Jordskokker: Ny sort i år med flotte blomster.

Grønne Squash: Der var rift om dem og nogle gange blev de høstet alt for små. Derfor virkede det som om vi havde for få – men vi havde faktisk det samme antal som sidste år. Næste år planter vi flere.

Zapallitos: mindre antal.

Ufosquash: En del tilovers – nogle troede det var pyntesquash. 2 planter næste år.

Spagettisquash: Kun få bruger dem – kun 2 planter næste år.

Majs: Var høsteklare senere pga. vejret , men de var lækre. ½ bed mere næste år.

Hvidløg: Vi skulle forsøge med forårshvidløg i år, men de gik desværre til inden vi fik dem sat, da bedene blev kørt meget senere pga. vejret. Så der var kun slangehvidløg – som var fine.

Forårsløg: Vi købte rigtige forårsløg, men kun halvdele blev høstet. Årsager kan være, at folk ikke vidste hvor de stod – at de ikke stod først i bedet – at folk ikke havde sat sig ind i, at vi havde dem. Vi prøver med samme antal til næste år og håber på, at de bliver spist.

Heste bønner: De rådne hurtig pga. regnen i juli. Så i 2 hold næste år.

Stangbønner: Vejret gjorde at væksten ikke var optimal og der kunne ikke tages frø fra dem til næste års såning.

Porre: Nogle af dem der er tilbage er angrebet af løgminer – måske de allerede var i udplantningsplanterne fra Peter.

Iceberg/romana salat: Gerne i flere hold evt. så 2. hold direkte i bedet.

Frilandstomat: Cherry tomaterne var lækre. Evt. sprede grenene noget mere ud på et underlag så alle får mere sol til næste år.

Basilikum: Af mystiske grunde gik de grønne og blå basilikum ud midt på sommeren – ligedan sidste år. Måske vi skal prøve med købe jord i bedene. Heldigvis havde vi citronbasilikum, som et forsøg, som gav stort udbytte.

Urtehaven: Generelt problem for folk at finde de forskellige urter trods udførlig skiltning og grønne pinde. Næste år sætter vi de mest brugte afgrøder først i bedene, men haven er stor med et stort udvalg, så gå en tur. Blandt andet er der meget at høste af endnu til salatskålen, hvis man tænker rødbedeblade, kål, bladbede og asiatisk bladgrønt med ind.

Jordbær: stor klapsalve. Aldrig har vi haft så mange og så lækre jordbær. ½ bed ekstra plantes næste efterår med en sort der modnes senere på sæsonen.

Hindbær: Endelig gav de rigtig godt.

Stikkelsbær: var små.

 

Nyt fra styregruppen:

Vi foreslår, at vi igen næste år lægger 2 bede brak. F.eks. i gruppe 2-3.

Der er gået mellus i grønkålen – derfor venter vi med at lægge fiberdug på til senere.

Der er 2 sække løg og en del hokaido til overs – så tag hvad du kan bruge.

Allerede nu har vi fået udmelding til næste år fra Hanne D. ,Ida og Hanne B-L.

Marie og Søren vil til Canada 1 år og tager derfor orlov fra haven. Så – hvis i kender nogen der gerne vil være med, er der plads på ventelisten.

Der skal blandes kompost lørdag den 28-10 kl. 10 i fælleshaven og kompostgruppen vil gerne have hjælp til det. Så kom frisk. Jørgen giver et glas honning til de fremmødte.

Tunnel i stedet for dome:

Jens gav et oplæg om at bygge en tunnel i stedet for en ny dome som erstatning for vores gamle dome, der kun kan holde 1 sæson endnu.

En lille gruppe her fra haven, har været i Økologiens fælleshave og set på deres tunnel . Fordelen ved den er, at pladsen kan udnyttes bedre, der kan laves gennemtræk, og den er meget nemmere at vedligeholde.

Den vil komme til at koste 20.000 – 25.000 kr. alt inklusive, hvis vi vælger polycarbonat i stedet for plastik.

Opsættes sommeren 2024.

En gruppe blev nedsat til at lave en plan og beskrivelse af projektet til næste generalforsamling, hvor det skal til afstemning.

Gruppen : Jens, Edel. Agnes, Jeppe og Anna.

Tre delplaner:

  • Lave forslag til generalforsamlingen til godkendelse.
  • Lave endelig plan, søge fonde, indhente tilbud og bestille materialer.
  • Opsætning af tunnel med hjælp fra alle der kan.

 

Tak til Grete for lækker hokaido kage.

Tak for i år og god vinterferie