Pastinak og persillerod

Pastinak og persillerod er begge hårdføre. De kan sås tidligt om foråret og høstes sent, da de tåler en del frost. De kræver en lang vækstsæson.

Pastinak og persillerod kræver let jord. Er jorden for tung og stenet, bliver rødderne ujævne og forgrenede. Jorden skal helst være neutral – ikke for sur og ikke for basisk.

Begge rødder kræver en meget lang vækstsæson for at få en ordentlig størrelse. Da den desuden er meget langsomt spirende, er det vigtigt at så tidligt om foråret. Kommer man senere end april risikerer man at jorden bliver for tør i spiringsperioden, og man får en dårlig fremspiring.

 Af hensyn til udtørring af jorden er det vigtigt at frøet sås dybt nok (ca. 2 cm).

Persillerod sås i 2 cm dybde i 4 rækker med såmaskine (samme hjul som til gulerødder). Sørg for udtynding ved første lugning ca. 2 uger efter fremspiring. 

Pastinak sås i 2 cm dybde i 4 rækker. Det er en fordel at så i hånden i stille vejr, da frøene er meget lette og nemt flyver.  Udtyndes til 10 cm mellem planterne. 

Det er vigtigt at vande godt de første 2-3 uger og i tørre perioder. Hvis der opstår vandmangel gør røddernes vækst i stå. Når de så får vand, begynder de at gro igen, men man risikerer revnede og forgrenede rødder.

Forskel på pastinak og persillerod: 

Pastinak har en fordybning omkring toppen Persillerod spidser op til toppen